Assalamualaikum..
Siang td baca la akhbar Teganu Kita..belek punya belek nmpak la sesuatu yg menarik perhatian..
Ada satu resipi yg memang unik la namanya iaitu - Encik Abas Demam..
Sbgai warga Trg sejati, saya sendiri x pernah dengar nama makanan ni.. x sangka nama tu boleh jadi nama resipi..hahaha
Saya x dpt bayangkan mcm mana rupa makanan tu..tgk gambar je lah ye..ini saya letak resipi kalu ada sape2 yg teringin nak buat Encik Abas Demam ni..
Encik Abas Demam
Bahan2 (A) :-
- 8 cawan sagu rembia
- 8 cawan air
- 2 cawan gula
Bahan2 (B-kuah) :-
- 1 biji kelapa
- 6 ulas bawang merah
- 2 ekor ikan kembung
- Sedikit halia
- Sedikit halba
- Garam secukup rasa
Cara2 (A):-
- Satu kan ketiga2 bahan A. Letak di atas dapur dan kacau sehingga pekat.
Cara2 (B) :-
- Ikan dipanggang, kemudian ambil isi sahaja dan hancurkan.
- Campurkan kedua2 bahan (ikan) dan bahan2 utk kuah. Letak atas dapur dan kacau hingga masak.
- Sejukkan di dalam loyang dan potong sagu rembia mengikut selera. Kemudian masukkan kuah dan hidangkan.
Untuk maklumat lanjut, layari http://teganukita.blogspot.com
Jom jalan2 di Terengganu!
No comments:
Post a Comment