Assalamualaikum..
Makcik2, kakak2, abg2..apa khabar semua...?? kali ni chef hunny nk perkenalkan resepi sejenis masakan sejati org trg yg palin senang nk buat iaitu IKANG SINGGAN eh silap IKAN SINGGANG...
Ok..kluarkan pen dan kertas ye puan2..salin resepi ni..lambat2 nt chef x layan..hahaha verangans nk jadik chef tp x pndai masak, guane tu?
Bahan2 :-
- Ikan tongkol atau org trg panggil ikan aya
- 2 ulas bawang putih-dihiris nipis2
- 2-3 kpg asam keping (org trg panggil asam gelugur)
- 2-3 bijik lada jarum aka cili padi
- garam secukup rasa
- kunyit
- 2 hiris lengkuas
- air
Cara2 :-
- Masukkan air utk dijadikan kuah nt..agak le nk kuah bnyk mana
- Masukkan bawang putih, asam gelugur, lengkuas, kunyit dan garam
- Tunggu smpai kuah menggelegak pastu baru masukkan ikan
- Tunggu smpai ikan masak pastu masukkan lada jarum tu
Dah siap pun...taarraaa!!
sedap mkn dgn nasi panas2..
Lain org mungkin lain cara masakannya, tp ini lah cara saya..selamat mencuba! ada ke org nk cuba? hahhaa
No comments:
Post a Comment